Het meest zuivere geluid

Bij de elektrostatische luidspreker (ESL speaker) worden de meest fundamentele wetten van de fysica toegepast om het zuiverste geluid te creëren. In tegenstelling tot de vertrouwde papieren conus van bekende dynamische luidsprekersystemen, verplaatsen elektrostatische luidsprekers lucht door de elektrostatische krachten – hierbij stoten ladingen elkaar af en trekken tegengestelde ladingen elkaar aan.

Een typische elektrostatische luidsprekerpaneel is in wezen een driedelige sandwich met een ultradun folie van Mylar® film tussen twee geboorde kunststof platen, "statoren" genaamd. Als het audiosignaal naar de statoren wordt verzonden, duwt en trekt de elektrostatische lading van elke stator aan de Mylar film, hierdoor wordt de lucht verplaatst en creëert het een uiterst nauwkeurig gereproduceerd muzieksignaal. Omdat het hele Mylar diafragma het audiosignaal op precies hetzelfde moment ontvangt, vormt het geluid een enkele golffront dat de luisteraar in perfecte fase en tijd bereikt. Het resultaat is de meest open en levensechte speaker precisie in de wereld van high-performance audio.

Geschiedenis

De oorsprong van de elektrostatische speaker gaat terug naar 1921 toen een elektrisch gesneden grammofoonplaat werd uitgevonden en men op zoek was naar een systeem dat alle informatie op deze schijf kon reproduceren. Twee jonge ingenieurs, Rice en Kellogg, maakten de eerste aanzet tot de elektrostatische luidspreker, maar stopte om financiële redenen de verdere ontwikkeling.

Pas eind jaren ’40 ontstond een enorme interesse in audio producten en daarmee een grote vraag naar een betere audio componenten. In 1955 publiceerde Peter Walker publiceerde drie artikelen over elektrostatische luidsprekers in het Britse magazine, Wireless World. Dit resulteerde in het ontwerp van de inmiddels beroemde Quad ESL. Deze speakerset had toen nog wel zijn beperkingen en problemen, maar die zijn inmiddels opgelost door onder meer het gebruik van materialen uit de ruimtevaartindustrie. Rice en Kellogg hadden toen niet durven dromen, dat hun technologie zo ver ontwikkelt zou worden.

Essence elektrostatisch speakers

Essence ontwerpt, produceert en verkoopt diverse high-end elektrostatische speakers. Bekijk onze diverse modellen en bepaal zelf welke speaker het beste bij jou past. Heb je vragen over onze elektrostatische speakers?  Neem dan contact met ons op.

  * Mylar® is een Trademark van Dupont