Electrostaten vs dynamische speakers

De dynamische luidspreker is vandaag de dag veruit de meest gebruikte luidspreker. De technologie komt uit de begindagen van fonografen en radio en werkt in veel opzichten nog steeds volgens de basistechnieken uit die tijd. Dynamische luidsprekers hebben conussen van papier, plastic of zelfs stof die heen en weer bewegen als zuigers en daarmee geluidsgolven maken. Het signaal wordt door een spreekspoel - een lange, dunne bundel draad die strak om een cilinder is gewikkeld om een elektromagnetisch veld te creëren – naar de kegel gestuurd. Dit signaal verandert van positief naar negatief en door de trilling die hierbij vrijkomt, ontstaan geluidsgolven.

Significant verschil

Bij Elektrostatische luidsprekers wordt gebruik gemaakt van een ultradunne laag film tussen twee geperforeerde metalen platen, "statoren" genaamd. Als het audiosignaal naar de statoren wordt verzonden, duwt en trekt de elektrostatische lading van elke stator aan de veer van de film, hierdoor wordt de lucht verplaatst en creëert het uiterst nauwkeurige geluidsgolven. Door het verschil in de twee luidsprekertechnologieën is er sprake van een aantal significante verschillen in prestaties.

Puur en nauwkeurig

Dynamische luidsprekers zijn complexe combinaties van materialen met eigen - soms tegenstrijdige – eigenschappen, zoals een enorm gewicht en massa. Een Mylar folie, zoals gebruikt in een Essence Sound elektrostaat, is slechts een fractie van het gewicht van het materiaal dat in de conventionele dynamische luidspreker gebruikt wordt - zelfs lichter dan de beweging van de lucht! Dit geeft elektrostatische luidsprekers een veel snellere respons met als resultaat een vrijwel puur en nauwkeurig geluid, precies zoals het was opgenomen.

Een elegante slanke speaker

Dynamische luidsprekers bestaan uit meerdere speakerunits, aangezien deze alleen betrekking hebben op een klein frequentiebereik dat gebaseerd is op de grootte en diameter van de conus. Dit vereist een krachtig systeem van een aantal kegels om het geluid over de volle hoorbare spectrum (van 20 Hz tot 20 kHz) te krijgen. Deze combinatie van luidsprekers moet dan elektrisch op elkaar worden afgestemd op kritieke cross-over frequenties waar het geluid van een speakerunit naar de andere verschuift, waardoor de kans op vervorming aanwezig is. Het enkele folie van de elektrostatische luidspreker kan het volledige assortiment van geluid verwerken. Electrostatische speakers hebben geen kasten. In tegenstelling tot de dynamische luidsprekers.

Om vervorming, door eigen resonantie, te voorkomen gebruiken fabrikanten hiervoor exotisch hout of andere materialen, dat de kosten van de luidspreker aanzienlijk opdrijft. Hoe meer men probeert de resonantie te elimineren, hoe duurder de luidspreker.

Minimale vervorming

Dynamische luidsprekers zijn aangesloten op het audiosignaal op een punt waar de spreekspoel aan het membraan bevestigd is. De geluidsgolven zijn net als rimpelingen in een vijver; hoe verder de golf wordt vanaf het punt van het signaal, hoe groter de vervorming. Met een flat-panel elektrostaat, wordt de gehele membraan spanning op hetzelfde exacte moment, het verplaatsen van de lucht in precieze golven - met vrijwel geen vervorming.

Het levensecht geluid van de Elektrostatische Speaker

Elektrostaten zenden het geluid precies naar het punt waarop ze gericht zijn, dit in tegenstelling tot dynamische luidsprekers die de hele ruimte bedekken met overlappende geluidsgolven. Het directe zenden van de geluidsgolven verbetert de nauwkeurigheid, de helderheid en de resolutie van het geluid en geeft de luisteraar een tastbaar gevoel van de werkelijkheid. Instrumenten en stemmen klinken precies en geven u de meest levensechte audio.